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Q&A – Phase I of the Restricted procedure ref. LISA/2017/RP/03 

 

Framework contract for Implementation and maintenance in working 

order of Entry Exit System 

Series 2- Replies to Questions received until 10.10.2017 

**** 

THE ANSWERS PROVIDED HEREWITH, INCLUDING THE REVISED ATTACHMENTS, SHALL FORM AN 

INTEGRAL PART OF THE RELEVANT DOCUMENTS OF THE TENDER DOSSIER. 

 

Question 2.1 

Executive summary p 5, second paragraph refers to the ICD. Can eu-LISA confirm that it is the 
responsibility of the MS National System to create communication messages that adhere to the 
specifications of the ICD? 
 
 
Answer 2.1 

Yes, we confirm. 

_____________________________________________________________________ 

Question 2.2 

Do all the candidates that we propose for the required profiles already need to have a security 
clearance certificate? 
 
Answer 2.2 

At this stage it is not a requirement. For the implementation phase the personnel of the contractor is 

obliged  to hold a security clearance as stated in Section 5 of the Guide for candidates.  

“All personnel of the successful tenderer working in the eu-LISA 

premises shall hold a positive security clearance at least at EU Secret level issued by a National Security 

Authority prior to providing services under the framework contract.” 

Also please refer to Section 3.6.6 of the Service Requirements (Annex IV). 

_____________________________________________________________________ 

Question 2.3 

Can subco's that we used for the RFI phase, be excluded in the RFP phase  (- if not required for the 
selection criteria)?   
 



 

2 

European Agency for the operational management of large-scale IT systems in the area of freedom, security and justice  
Rävala pst 4 • 10143 Tallinn • Estonia 

 

 
Answer 2.3 

The question includes several abbreviations, which has a negative impact on the clarity of the 

sentence.  

In case you mean if you can change in phase 2 of the call for tenders subcontractors you proposed in 

phase 1, please refer to Answer 1.15.  

 

_____________________________________________________________________ 

Question 2.4 

Following the answer to clarification question 1.13 regarding 'Biometric functions' , would it be 
possible to provide an updated version of the Guide for candidates, including an adjusted description 
of a Large IT system? 
 
Answer 2.4 

We have not amended the Guide for candidates through Answer 1.13, just clarified. Please note also 

that the questions and answers are integral part of the procurement documents. 

_____________________________________________________________________ 
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